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Abstract: 

Small-diameter piping can be removed, contained in leak-tight wrapping, and disposed of 
without stripping off the ACM. However, for purposes of reuse, small-diameter piping, falls 
under the "beam" designation of Section 61.145(c)(5) and must be stripped before being 
reused. Large diameter piping that is to be disposed of can be removed without first 
stripping the asbestos if wrapped in leak-tight wrapping according to Section 61.145(c)(4). 
EPA or its delegated agency would determine if a facility component would be a "large 
facility component" as described in Section 61.145(c)(5). 

Letter: 

UNITED STATES ENVIRONMENTAL PROTECTION AGENCY

WASHINGTON, D.C. 20460


OFFICE OF

AIR AND RADIATION


SEP 18 1991


Mr. Kurt Jones

ANCO Industries, Inc.

P.O. Box 83730

Baton Rouge, LA 70884-3730


Dear Mr. Jones:


This is in response to your August 5, 1991 request for a clarification of Section 61.145(c)(5) 

of the asbestos NESHAP. 


Section 61.145(c)(5) states that "large facility components such as reactor vessels, large 

tanks and steam generators, but not beams" are not required to have the asbestos material 

stripped if the component "is removed, transported, stored, disposed of or reused without 

disturbing or damaging the RACM [regulated asbestos containing material]." The 

components must also be contained in leak-tight wrapping and labeled. Section 

61.145(c)(5) excludes beams; however, the exclusion only applies to the "reuse" of beams 

if the RACM has not been removed. Section 61.145(c)(4) allows that any facility component 

taken out of a facility as a unit or in sections can either be stripped of the RACM or 

contained in leak tight wrapping and be disposed of with the RACM intact. 


Your specific questions are addressed below.


1. "Do sections of small-diameter piping fall under the 'beams' designation, thus requiring 
removal of the RACM before disposal?" 

Response: As stated above, Section 61.145(c)(4) allows the option of stripping off the 
RACM or containing it in leak-tight wrapping for any facility component. Therefore, small 
diameter piping can be disposed of with the RACM intact if it has been contained in leak­
tight wrapping. Section 61.145(c)(5) reiterates this option for large facility components and, 
in addition, allows these components to be "reused" if the asbestos material on the 
components is not disturbed. The exclusion of "beams" in Section 61.145(c)(5) only applies 
to the reuse of these components when the RACM covering or coating these components 
has not been removed. Small diameter piping which has not been stripped of the regulated 
asbestos containing material would also fall under the "beam" designation and should not 
be reused without stripping off the RACM. 

2. "Could sections of large diameter piping fall under the 'large facility component' 
designation, thus allowing the piping sections to be properly wrapped, labeled, etc. and 
disposed of with the RACM intact?" 

Response: As stated above, Section 61.145(c)(4) allows any facility component which has 
been taken out of a facility as a unit or in sections to either be stripped of the RACM or be 
contained in leak-tight wrapping. Therefore, piping sections can be properly wrapped, 
labeled, and disposed of with the RACM intact. 

3. "Regardless of the answers to one and two above, who can determine if a facility 
component is 'large' or 'small', and does EPA have any square footage guidelines or 'cutoff' 
criteria that can be used to aid in that determination?" 

Response: EPA or its delegated agency would determine if a facility component should be 

considered a "large facility component" as described in Section 61.145(c)(5). EPA does not 

have any square footage guidelines that are used to determine whether a facility 

component is "large". This provision was intended to provide a narrow allowance for the 

reuse of large, typically expensive components, such as reactor vessels, large tanks, and 

steam generators, if these components could be removed from the facility without damaging 

the asbestos material which they are covered or coated with. Beams and similar 

components, such as pipes, are excluded from this provision and can not be reused with 

the RACM intact. However, these components may be reused if the BACM has been 

removed. 


This determination has been coordinated with EPA's Office of Enforcement, and the 

Emission Standards Division of the Office of Air Quality Planning and Standards. If you 

have any questions, please contact Scott Throwe of my staff at (703) 308-8699. 


Sincerely,


John B. Rasnic, Director

Stationary Source Compliance Division Office of Air Quality Planning and Standards 


cc: Sims Roy, ESD (MD-13)

Charles Garlow, OE (LE-134A)

Omayra Salgado, SSCD (EN-341W)

Tom Ripp, SSCD (EN-341W)

Regional Asbestos NESHAP Coordinators



